loopschoenen
algemene inleiding

Voorkomen is beter dan genezen

Mensen worden steeds ouder, en steeds gezonder ouder. Dat is een goede ontwikkeling. Het is grotendeels gevolg van gezonder leven door bijvoorbeeld betere voeding, huisvesting en veiliger werkomstandigheden. En deels is het ook het gevolg van een betere gezondheidszorg.

Veel aandacht is de afgelopen decennia gegaan naar gezonde longen (minder roken, minder luchtvervuiling) en gezond hart en bloedvaten (voldoende bewegen, geen overgewicht). Maar we mogen onze hersenen niet vergeten. Wat zouden we zonder zijn?

Onderzoek van de afgelopen 10 jaar toont steeds beter aan dat we ook de gezondheid van onze hersenen sterk kunnen verbeteren door een hersengezonde leefstijl. Zelfs een aandoening als dementie, waar we allemaal van dachten dat het vooral met hoge leeftijd en brute pech te maken had, blijkt voor wel 40% te maken te hebben met leefstijl. En dan gaat het zowel om persoonlijke leefstijl (gezond hart, nieuwsgierig blijven, sociaal actief zijn) als omgevingsfactoren (luchtvervuiling, geluidsoverlast). Aangezien er helaas nog geen zicht is op medicijnen tegen dementie, kunnen we van deze kans maar beter gebruik maken. Dat kan op elke leeftijd, het is nooit te laat voor een hersengezonde leefstijl.  

VERDER lezen

aan de slag

privacy   I   cookies   I   Design dotplus