voedsel
mediterrane keuken

Eet je gezond!

Een voedingspatroon hanteren zoals men rond de Middellandse zee doet, is goed voor je algemene gezondheid. In landen als Spanje, Italië, Griekenland, maar ook Libanon, Israël, Marokko gebruiken minder vlees en suikers dan onze Westerse keuken. Daarentegen staat er op hun menu meer vis, groenten, noten en fruit. Ze gebruiken olijfolie in plaats van boter of andere veststoffen. En dergelijke keuken leidt tot hogere gezondheid, inclusief een lager risico op hartaanvallen en suikerziekte.

Ook voor hersengezondheid is deze keuken aan te bevelen. Ze zorgt immers voor betere hartgezondheid en helpt ook op andere manieren onze hersenen.

En laat het nog een lekkere keuken zijn ook! Kijk maar naar het succes van kookboeken zoals bijvoorbeeld die van Ottolenghi of de Nederlandse zussen Janine (kok) en Annemieke (cardioloog) Jansen.

Naast advies over welk voedingspatroon je risico vermindert, kan je ook kijken naar wat je moet vermijden of slechts in beperkte mate moet eten, zoals verzadigde vetten, zout en suiker.

Recent werd in diverse publicaties verwezen naar hoe slecht ultrabewerkt voedsel is voor onze algemene gezondheid, inclusief onze hersengezondheid. Met ronkende titels als ‘De mens is een plofkip’, ‘Dit slik ik niet meer’ en ‘Waarom we een zak chips altijd in één keer leeg eten’ (allemaal uit 2024) wordt duidelijk dat een deel van de voedselindustrie helemaal niet bekommerd is over onze gezondheid, maar wel over die van hun aandeelhouders. Dus de boodschap is, wil je gezond eten, koop vooral de nog herkenbare basisingrediënten en kook zelf.

VERDER lezen

aan de slag

privacy   I   cookies   I   Design dotplus