lezen
blijf cognitief actief

Als je je hersenen hoort kraken, zijn ze goed bezig!

Inzake spieren wordt wel eens gezegd: “use it, or loose it!”. Als je spieren niet gebruikt, bijvoorbeeld omdat je een tijdje in het ziekenhuis ligt, of je met gebroken been in de plaaster zit, kwijnen ze weg. Het omgekeerde is ook waar: hoe meer je spieren gebruikt, hoe krachtiger ze worden. Kijk maar naar topsporters.

Onze hersenen zijn geen spieren, maar eigenlijk gaat hetzelfde principe op: hoe meer je je hersenen gebruikt, hoe krachtiger ze worden en hoe beter ze onderhouden worden.

Nu is je hersenen gebruiken, wel iets dat uitdagend moet zijn. Denk aan een nieuwe taal leren, deelnemen aan een leesclubje, … Hele dagen kruiswoordraadsels of sudoku’s oplossen, is heel instrumenteel en helpt alleen om goed te worden in het oplossen van kruiswoordraadsels of sudoku’s. Als je het graag doet, moet je het vooral blijven doen. Maar veel winst aan hersengezondheid haal je er niet uit.

Meer zelfs, eens er sprake is van dementie, kunnen oefeningen die beroep doen op het geheugen, meer leiden tot frustratie dan tot plezier. Het is erg afhankelijk van persoon tot persoon, zowel van de persoon met dementia als de mantelzorgers, maar ze kunnen snel vooral telkens pijnlijk duidelijk maken wat er fout gaat, een gevoel van falen en frustratie oproepen. Dan is er geen sprake meer van een beschermende activiteit, maar van een frustrerende activiteit.

VERDER lezen

kijken

aan de slag

privacy   I   cookies   I   Design dotplus