Individuele leefstijlfactoren onder de loep

Naast het samenvattend onderzoek van The Lancet commissie zijn onderzoekers continu bezig met het bekijken van individuele leefstijlfactoren. Zo verschenen in maart 2025 de resultaten van onderzoek naar de vraag of het eten van noten het risico op dementie verlaagt. De resultaten waren positief. Frequent noten eten vermindert je risico. 

MAAR! De onderzoekers schrijven uitdrukkelijk dat noten eten één component kan zijn in het verlagen van risico. Het is slechts een klein onderdeel van ons voedingspatroon en dat is op zich ook maar één van de relevante leefstijlfactoren. 

Onze media zoomen echter graag in op zo één kleine factor, alsof het dagelijks eten van een handvol noten of twee lepels pure cacao (Goed Gevoel, februari 2024) of op je rechterzijde slapen (Het Laatste Nieuws, september 2024) zaligmakende oplossingen zijn, alsof ze elk apart een ‘quick fix’ zijn. Was dat maar waar, dementie zou snel de wereld uit zijn.  

Disclaimer    I   privacy   I   cookies